Spis treści
PDF
Znajdź nas:
Skontaktuj się z nami:
tel./fax: (85) 652 50 62 tel. kom.: 606 620 555

Związki aktywne owoców derenia (ebook)

Ocena:
0 ocen
Opis
Dereń jadalny (właściwy) to jedna z najcenniejszych roślin owocowych z rodziny dereniowatych (Cornaceae Dumort). Do rodzaju dereń (Cornus) zalicza się około 40 gatunków występujących w stanie naturalnym w strefie klimatu umiarkowanego. Większość to drzewa lub krzewy użytkowane głównie dla ich cech dekoracyjnych (Cornus kousa (Miq.) Hance, Cornus florida L., Cornus alba L.), ale także medycznych (Cornus officinalis Siebold et Zucc.). Gatunkiem uprawianym, o atrakcyjnych, a zarazem użytkowych owocach, jest dereń jadalny (Cornus mas L.). Występuje przeważnie jako krzew dorastający do wysokości 9 m, jak również, chociaż rzadziej, jako małe drzewo. Zaliczany jest do roślin wolno rosnących i długowiecznych, gdyż może dożyć nawet do 300 lat [Piórecki 2007]. Zakwita bardzo wcześnie, przed pojawieniem się liści, jako pierwsza roślina sadownicza. Jest rośliną miododajną. Dojrzałe owoce są zbierane od połowy sierpnia do końca października. Owoce niektórych odmian dojrzewają jednocześnie, a u innych dojrzewanie trwa do trzech tygodni [Piórecki 2007]. Owocem derenia jest kulisty lub eliptyczny pestkowiec, o przeciętnej długości 1,5–2 cm oraz masie 1,6–2,6 g. Istnieją także odmiany wielkoowocowe, których masa może dochodzić do 9 g [Klimenko 2004]. Pestka derenia zrośnięta z miąższem może stanowić od 10 do 30% masy owocu. Pestki mogą służyć jako surowiec wtórny, np. do pozyskania oleju bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe [Brindza i wsp. 2007, Kucharska i wsp. 2009d], jednak jego zawartość jest około 3–4 krotnie mniejsza aniżeli w nasionach owoców jagodowych. W Polsce do II wojny światowej dereń był dobrze znanym krzewem sadzonym w miastach, parkach, jak również przy dworach. Z owoców derenia, z pestek, liści oraz drewna czerpano wtedy wiele korzyści. Lata czterdzieste i późniejsze XX w. to niestety czas, kiedy zapomniano o dereniu. Obecnie na nowo wzrasta zainteresowanie dereniem zarówno wśród naukowców, jak i sadowników, przetwórców, handlowców oraz konsumentów
Podtytuł
(Cornus mas L.)
Data wydania
2012
ISBN/ISSN
978-83-7717-096-0
Liczba stron
140
Kategoria
Nauki matematyczno-przyrodnicze, PUBLIKACJE BEZPŁATNE, Nauki matematyczno-przyrodnicze, Nauki rolnicze, Biologia /Biotechnologia /Ekologia, Chemia, Rolnictwo / Ogrodnictwo
Dostępne formaty
PDF Format PDF Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednak ze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc. x

Przesyłka elektroniczna: 0,00 zł
Wysyłka: natychmiast po dokonaniu zapłaty

  • Podobne publikacje(24)
Dotacje na innowacje

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Serwis Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku